Fibernät på gång
Hösten har kommit även till Furuboda men även hösten kan vara underbar.
En trevlig nyhet är att C4 Energi nu har bestämt att bygga ut fibernät i vårt område.

Ålfiskarens Samfällighetsförening har tecknat ett avtal med C4 Energi för att säkerställa att vägarna blir återställda i ursprungligt skick efter grävarbetena.

Enligt uppgift från projektledaren Fredrik Rosenberg kommer grävningarna att påbörjas i december 2016 och man börjar längs Hommevägen. Det kommer att läggas rör till samtliga fastigheter.

Kostnaden ligger på 13.500 kr alternativt 16.900 kr. Den högre kostnaden gäller om C4 Energi även gräver på tomten och tar hål i väggen. För den lägre kostnaden får man gräva själv. Priset gäller för de som anmält bindande intresse och det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig. Kommer man efter att grävning är utförd så blir priset högre.

Ett öppet fibernät innebär att man själv kan välja vilken leverantör av bredband man önskar och likaså kanalpaket från olika leverantörer.
Ingen har alltså monopol på nätet.

I fiberanslutningen ingår en kundnod, en "burk" som behöver strömanslutning. Har du en router behöver du koppla den med kabel till kundnoden. Även TV och telefoni finns i tjänsteutbudet och då behöver du också koppla dessa med kabel från kundnoden.

Viktigt att beakta är att framtidens övervakningssystem vid sjukdom och nedsatt rörlighet kan ske via kamera direkt via fibern, som en utveckling av äldrevården eller olika bevakningssystem.
Övergången till fiber är början på en ny teknik, som sannolikt kommer att innefatta väsentligt fler möjligheter i framtiden.

Det finns mycket information på C4 Energis hemsidor, se http://www.c4energi.se/sv/fibernat/

På fiberkartan, http://c4.stadsnatsfabriken.se/connect/ kan man följa utbyggnaden. Där finns också anmälningsblanketter och information med exempel hur man kan ansluta router och TV.

För frågor till projektledaren, epost fredrik.rosenberg@fncab.se
eller via C4 Energi, Jörgen, tel 044-7807520

Även Eddie (eddie.wettemark@gmail.com 0703243609) och undertecknad kan svara på ev. frågor.
 
Blandat Skrivet av Gert Nilsson fredag 28 oktober 2016 - 07:03:54 utskriftsvänlig Skapa PDF av denna nyhetsartikel
 
Denna webbplats drivs av e107, som distribueras under villkoren i GNU GPL License.